Over stippen

Alles kan en mag

Stippen is een techniek waarbij je met speciale verf en stokjes een patroon stipt op allerlei voorwerpen. Bekend is het stippen op porseleinen servies, maar in principe kun je het zo gek niet bedenken wat je allemaal kunt stippen: spiegels, klokken, kaarsenhouders, snoeppotten… Wat betreft het patroon zijn de mogelijkheden ook ongekend. Qua kleuren natuurlijk, maar in mijn webshop bied ik ook tientallen verschillende patronen die je kunt stippen: van vlinder tot huisnummer, alles kan en alles mag! Ik denk graag met je mee als je een specifiek patroon wilt (leren) stippen. Neem gerust contact op als je vragen hebt of als je een keer een workshop wilt volgen.

benodigheden

Grenzeloos stippen

Je hebt in principe niet veel nodig om te gaan stippen: een voorwerp natuurlijk, vaak gebruik ik iets dat ik heb opgeduikeld bij de kringloop. Speciale stipverf, stipstokjes, en een stipsjabloon. Ook handig om te gebruiken zijn een pincet, washi-tape, wattenstokjes om eventuele foutjes uit te wissen, en microvezeldoekjes om stipstokjes mee af te vegen. In mijn webshop bied ik verschillende complete pakketten aan, van beginners tot gevorderd, zodat je meteen kunt beginnen met stippen. Maar je kunt hier ook alle benodigdheden los krijgen, denk aan: 

-verschillende soorten verf, van porseleinverf tot duurzame verf tot mijn zelfontwikkelde neonverf in tientallen verschillende kleuren;

– verschillende patronen en sjablonen, er is voor ieder wat wils;

– verschillende maten stipstokjes, een stipmaatje, kleureninspiratie-waaier, mengbakjes, porseleinstiften en bordenhouders;

– en natuurlijk mijn boek waarin ik stap voor stap de techniek van het stippen uitleg en meer dan tien stipcreaties met je deel.

Het allerbelangrijkste is echter jouw creativiteit, die maakt het stippen namelijk grenzeloos!

"Elke dip is een nieuwe stip" - Brechtje Bubeck

alles over de perfecte stip

Tips en trics

Was je voorwerp eerst af
Begin met het goed afwassen mét afwasmiddel van het voorwerp dat je gaat gebruiken en droog het goed af, bij voorkeur met een theedoek zonder pluisjes.

Schudden maar
Schud de verf voor gebruik goed, met de deksel naar beneden. Het potje openmaken doe je natuurlijk met de deksel naar boven…

Iedere dip is een nieuwe stip
Als je meerdere stippen zet met één dip, krijg je maatverschil in je stippen. Voor het mooiste resultaat raad ik je aan voor elke stip nieuwe verf te gebruiken.

Kleur wisselen = stipstokje schoonmaken
Je wilt natuurlijk niet dat je mooie verfkleuren gaan mengen, maak dus bij elke kleurwissel met een microvezeldoekje het stipstokje even schoon.

Drogen van de verf
De grootte van de stippen, de gebruikte verf en de omgevingstemperatuur hebben invloed op de droogtijd. Een kleine stip kan binnen een paar minuutjes al droog zijn, maar bij een stip-op-stip kun je het best 24 uur wachten.

Afbakken
Laat je stipcreatie minimaal 24 uur drogen voordat je het gaat afbakken in de oven op 150 graden, voor 45 minuten. Zet je kunstwerk in een koude oven en haal het er ook pas weer uit als de oven is afgekoeld. Meer informatie over het afbakken.

Stippen is doen!
Oefening baart (stip)kunst. Hoe vaker je het doet, hoe zekerder je wordt en makkelijker het gaat. Je kunt altijd met bijvoorbeeld een wattenstokje de stippen uitwissen.